Hem / Avfall / Återvinningsstationer

Avfall

Återvinnings­stationer

Återvinningsstationer i Ulricehamn

I Ulricehamns kommun finns totalt 22 st återvinningsstationer, där du kan lämna dina hushållsförpackningar. Här hittar du behållare för glas, plast, papper, metall, tidningar och batterier. På flera ställen finns även textilinsamling.

Vägbeskrivning till Ulricehamns återvinningsstationer

Har du frågor om våra återvinningsstationer?
När det gäller tömning, skötsel och städning av våra återvinningsstationer så samarbetar vi med Stena Recycling. På www.sopor.nu kan du själv anmäla tömning eller städning av din station.

Kontaktinformation till Stena Recycling
Telefon: 010-445 60 24

Återvinningsstation i Ulricehamn

Dessa förpackningar kan du lämna på återvinningsstationen

Notera att du endast får slänga förpackningar i containrarna på återvinningsstationen. En förpackning är en produkt tillverkad för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara.

Ofärgat glas

Glaset rensas från sten, metall, plast och andra större material. Därefter krossas det för att användas som råvara till nya produkter, t.ex. nya syltförpackningar och saftflaskor.

Färgat glas

Det färgade glaset rensas från andra material och delas sedan upp i grönt och brunt med hjälp av fototeknik. Därefter krossas det för att användas som råvara till nya glasförpackningar.

Plast

Plastförpackningar sorteras i olika material och fraktioner och går sedan vidare till tvätt och granulering. Det återvunna plastmaterialet kan användas till att tillverka nya produkter, t.ex. en schampoflaska eller en hink.

Papper

Insamlade pappersförpackningar processas och rullas upp på stora rullar, som levereras till företag som tillverkar nya förpackningar. Använda mjölkpaket och sockerpåsar blir på så sätt t.ex. till nya cornflakes- och vällingpaket.

Tidningar

Tidningspapper processas och rullas upp på rullar som levereras till tidningstryckerier och blir till nya tidningar. En del av det insamlade materialet återvinns även till toalett- och hushållspapper.

Metall

Stål och aluminium sorteras ut med hjälp av kraftiga magneter. Konservburkar och kapsyler blir till motordelar eller nya konservburkar.

Batterier

Det finns många slags batterier. Dess kemiska innehåll styr valet av återvinning. De batterier som innehåller kvicksilver eller kadmium sorteras bort för att fasas ut ur kretsloppet, medan de allra flesta batterier går till materialåtervinning.

Skip to content