Avfall

Tillsammans skapar vi framtidens Ulricehamn

Vårt gemensamma
ansvar

Tillsammans måste vi, i första hand, se till att det skapas så lite avfall som möjligt, t.ex. genom att låna och dela i stället för att köpa nytt. Det är det bästa sättet att minska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall.

Vad kan du göra för att bidra?

Ge & Ta
på Övreskog

Som en hjälp på vägen till ökat återbruk har vi öppnat en avdelning för Ge & Ta på Återvinningscentralen Övreskog.  Ge & Ta hittar du i betongfacken som du passerar när du kör ut från platsen för våra avlämningscontainrar. Lämna gärna något, eller kika bara efter om där finns någonting som du själv kan ge nytt liv?

Miljösymbol

Ulricehamns Miljökalender

I 2022 års Miljökalender hittar du massor av information om avfall. I år ligger fokus på ett av sex identifierade målområden i kommunens nya avfallsplan; ”sortera mera”. Kalendern delas ut till alla hushåll i Ulricehamn i mitten av december varje år. Vill du ha ett tryckt exemplar är du varmt välkommen att kontakt vår kundservice på info@ueab.se 

Bojkotta
slängsamhället

Vi som bor och arbetar i Ulricehamns kommun behöver ändra våra vanor men också förlänga livslängden på varor. Det avfall som faktiskt finns ska vi försöka återanvända, t. ex. genom att skänka bort gamla saker, kanske renovera dem – eller lämna dem till återbruk. Vi måste börja reflektera över hur vi konsumerar och att ha återbruk som det första självklara valet.

Konsumerar du hållbart?

Att konsumera hållbart innebär att du tänker efter en extra gång innan du köper eller slänger något.
Behöver jag detta? Går den att laga? Kan någon annan ha nytta av den här prylen?

Ditt ansvar

Minska ditt avfall

Du skall i första hand se till att det skapas så lite avfall som möjligt, t.ex. genom att låna och dela i stället för att köpa nytt.

Återbruka mera

Det avfall som du faktiskt har skall du, i första hand, försöka återanvända. Går dina gamla prylar kanske att skänka till återbruk?

Byggåterbruksguide

På Avfall Sveriges hemsida kan du ladda ner byggåterbruksguiden, en guide som fokuserar på återanvändbarhet av bygg- och rivningsavfall.

Återvinn

Det avfall som går att återvinna skall du sortera ut och lämna på en återvinningsstation eller på ÅVC Övreskog.

Du kan spara pengar på att göra rätt

En del i att uppmuntra kommunens invånare till ökad sortering är den vikttaxa som vi har för avfall. Din soptunna vägs varje gång den töms. Du kan själv påverka dina kostnader genom att sortera ut återbruk, förpackningar, tidningar och grovavfall. Med minskat avfall i tunnan får du minskade avgifter för hushållsavfall.

Det osynliga avfallet

Osynligt avfall

En sida av konsumtionen som inte många känner till är att det uppstår avfall vid tillverkningen av olika produkter, avfall som inte syns…

Visste du att…

Ett par byxor ger upphov till 25 kg osynligt avfall! Avfall Sverige arbetar för ett tvingande produktpass, där du som konsument får chans att veta hur dina inköp påverkar miljön.

Visste du att…

En laptop ger upphov till 1200 kg osynligt avfall? Avfall Sverige arbetar för ett tvingande produktpass, där du som konsument får chans att veta hur dina inköp påverkar miljön.

Tips & idéer på återbruk

Katt byrå

Tänk nytt med gammalt

Hitta rätt miljö för gamla möbler En gammal byrå kanske står inträngd i något litet skrymsle hemma hos dig eller hos någon du känner? Plötsligt upptäcker du att den går precis i ton med gardinerna i ditt sovrum! Att möblera om kan ge gamla möbler nytt fokus och den där gamla byrån blir plötsligt favoritföremålet i ditt hem. Var noga med att hitta rätt plats till rätt möbel.

Konst

Skapa konst av gamla ting

Skapa konst av gamla ting De flesta av oss har, genom åren, samlat på oss en massa saker som inte längre används. Dessa saker ligger som regel i en källare, på en vind eller kanske i en lada. Föremålen kan faktiskt vara grunden till vacker konst att smycka hemmet med. Varför inte, till exempel, klä en gammal plyfaskiva med rustikt skinn och sedan fästa häftiga gamla saker på skivan? Många av föremålen som ligger och skräpar berättar också en spännande historia. Gör en inventering och låt kreativiteten flöda!

Fågelholk

Gammal sak med ny funktion

Låt den gamla tekannan förvandlas till en vacker fågelholk Vem har inte en gammal grånad fågelholk hängande i trädgården? Pigga upp platsen genom att istället hänga upp en gammal tekanna som fåglarna kan flytta in i. Den är lagom stor, varm och välkomnande och vi lovar att fågelfamiljen kommer att trivas utomordentligt bra i sitt nya fina hem, som tidigare prydde fikabordet. Se nya möjligheter med gamla ting.

Badrum

Gammal mosaik ger nytt liv

Färg och gammal mosaik ger byrån nytt liv. Kanske sitter du på en skatt och har någon kvadrat gammalt överblivet kakel hemma? Denna mängd färgglada plattor kan bli avlastningsytan på en gammal byrå som står och dammar uppe på vinden. Och varför inte också måla till den så att de vackra detaljerna träder fram?

Soffa återbruk

Ge din soffa nytt liv

Ge din soffa nytt liv med kuddar tillverkade av ett ”hopaplock” av matchande tyger Soffan är något av det mest centrala i vårt hem och vad är inte skönare än att, efter en lång arbetsdag, sätta sig i favorithörnet med en kopp te? Ännu skönare skulle det kännas om kuddarna, som omgav din trötta kropp, var tillverkade utav återbrukade tyger som du hittat i ditt linneskåp. .

Kakel

Klä med knackat kakel

Vassa kakelskärvor förvandlas till läckert ögongodis Att ditt överblivna kakel kan användas igen, det visste du redan. Men visste du att sönderknackat kakel kan ge ytterligare en effekt för ögat? Knacka försiktigt sönder dina fyrkantiga plattor och sätt skärvorna i läckert mönster. Kombinera gärna flera färger och mönster. Det skapar liv och glädje i ditt hem.

Byrå färg

Ta vara på överbliven tapet

Låt dina gamla tapetrullar eller pappret från din skrapbooking-samling pryda fronten på din byrå Att inreda med färg skapar liv och sprider glädje. Låt din trista gamla vita byrå få spraka genom att limma fast ett antal pappersark i ett läckert rutmönster. Endast fantasin sätter gränser för hur mycket det ska spraka. Det piggar upp och ger hela rummet ett lyft.

Insektshotell

Skapa rum med överblivet byggmaterial

Låt överblivet byggmaterial få nytt liv Kanske har ni precis renoverat en del av huset och på baksidan lagt resterna av byggnationen? Första tanken är ofta att fylla ett släp och åka till Återvinningscentralen Övreskog men försök istället se nya möjligheter med det gamla byggavfallet. Gamla rör och tegelstenar kan till exempel förvandlas till lyxiga ”hotellrum” för våra insekter, som här på Hotell Insikten.

Växthus flicka

Klä med vackert kakel

Klä med kakel – även utomhus Ofta tar vi för givet att de material vi använder inomhus inte tål att användas ute. Låt oss ta kakelplattor som exempel.
De allra flesta plattor på marknaden tål både väta och kyla och kan utan problem även bli en dekoration i din trädgård. Sätt gärna färg på en gammal, grå betongtrappa. Morgonkaffet kommer att smaka ännu godare när du sätter färg runtomkring dig.

Ljuslyktor

Orientaliska lyktor i massor

Skapa en marockansk känsla i ditt hem Använd ramen till en gammal taklampa och fäst, med hjälp av ståltråd och gamla kättingar, en samling ljuslyktor i den. Låt kreativiteten flöda och kombinera gärna olika storlekar, färger och former på lyktorna. Häng den på din favoritplats och fyll den med värmeljus. Vi lovar att stapeln för mysfaktorn där hemma skjuter i höjden.

Byrå järn

Förvara i gamla möbler

Skärma av rummet och optimera din förvaring Gamla möbler är inte bara vackra utan ofta också väldigt praktiska, med goda förvaringsmöjligheter. Ett tips är att skärma av rummet med en gedigen möbel och få förvaringen på köpet. Den gamla skänken är både vacker att titta på samtidigt som du på ett fiffigt vis kan hålla ordning på dina saker.

Julkakor

Julgodis i gamla burkar

Servera julens godsaker i en vacker gammal plåtburk Att baka julgodis hör julen till men visste du att hur vi serverar godsakerna påverkar vår lust att smaka? Varför inte rota fram en gammal plåtburk att servera godsakerna i? Ser burken ofräsch ut? Inga problem – Lägg i ett, till burken, matchande smörpapper och låt både munnen och ögonen smaka på vackert serverat julgodis.

2023 är vi klara med sluttäckningen av den gamla deponin

På Övreskog arbetar vi inte enbart med att ta hand om ditt avfall. Sedan några år tillbaka arbetar vi med ett stort och omfattande projekt som innebär att vi ska sluttäcka den gamla deponin. Får vi tillgång till de schaktmassor som krävs för att slutföra arbetet, förväntas sluttäckningen vara klar 2023.

Sluttäckning gör vi för att minska påverkan på den omgivande miljön, men också för att minska lakvattnet.

Deponin

Kort historik

Från tidigt 1900-tal och framåt till i mitten av 70-talet hade i stort sett varje samhälle en plats man kunde deponera sina sopor på. Där fanns alltifrån gamla bilvrak till plåtburkar. När deponin började bli full eldade man helt enkelt upp en del av avfallet.

Någon tanke på miljöpåverkan fanns inte, men samtidigt ska vi vara medvetna om att användningen av kemikalier och andra farliga ämnen inte var så utbredd.

Deponering av avfall påbörjades på Övreskog i mitten av 50-talet och allteftersom samhället utvecklades och morderniserade ökade också kraven på åtgärder och tillstånd från kommun och myndigheter. 2008 tog vi över verksamheten och arbetet med att sluttäcka deponin startade.

Varför sluttäckning?

Sluttäckning gör vi för att minska påverkan på den omgivande miljön, men också för att minska lakvattnet (vatten som kommer fram ur gamla sopor). Sopor som alltså funnits där sedan 1950-talets mitt.

Att sluttäcka deponin kräver mycket arbete och det går åt omfattande mängder jord och stenmaterial i flera olika lager. Det får inte komma in vare sig vatten eller syre i den gamla deponin. Syrefria miljöer binder metaller hårdare till avfallet och minskar risken för läckage av metaller och näringsämnen. Det sista lagret kommer att bestå av ett vegetationsskikt med en grön och fin gräsmatta på toppen.

Får vi tillgång till de schaktmassor som krävs för att slutföra arbetet, förväntas sluttäckningen vara klar 2023.

Läs om vårt arbete

Under hösten 2015 har etapp 1 på ca 1 hektar sluttäckts. Etapp 2 på 1,9 hektar sluttäcktes våren 2018. Arbetet med sluttäckningen gick mycket bra tack vare torrt väder och ett intensivt arbete med många maskiner inblandade.

Sluttäckningen består av en fiberduk som materialavskiljande lager och ett avjämningslager. Ovanpå detta lades bentonitmatta som tätskikt och över detta lades en dräneringsmatta. Sedan fyllde vi på med jord- och schaktmassor, till att börja med ca 56-60 cm, för att till sommaren 2020 fylla ytterligare så att det ligger ett jordlager på 1-1,5 m över tätskiktet.

Denna yta kommer att gräsbesås. I och med detta hindras regnvatten att rinna ner genom den gamla soptippen och vattnet avleds så till yttre diket och vidare ut i naturen istället för att genomgå en reningsprocess på avloppsverket.

Tillsammans för Ulricehamn

Felanmälan

Kontakta kundservice via 0321-53 23 00.
Vi har beredskap dygnet runt!