Hem / Elnät & Gatljus / Frågor & Svar

Elnät & Gatljus

Frågor & Svar

Vanligaste frågorna om elnät och gatljus.

Du är alltid varmt välkommen att kontakta vår kundservice om du har ytterligare frågor.

Elnät

Har du ingen ström?

Har strömmen gått i din fastighet? Börja med att kontrollera jordfelsbrytaren och säkringarna i din elcentral.

Har vi kända problem på vårt elnätsområde så finns uppdaterad information under ”driftinformation”. Vill du rapportera in ett fel så gör du det lättast via vår telefonväxel 0321-532300. Efter arbetstid kan du, via telefonsvararen, välja att bli kopplad till vår jourpersonal (välj elnät).

Aktuell driftinformation

Klarar min mätare timmätning?

Ja alla våra mätare klarar timmätning, har du inte timmätning idag behöver du ta kontakt med din elhandlare som skickar en beställning till oss på detta.

Jag vill ändra till timmätning på min el, hur gör jag?

Har du tecknat ett timprisavtal med din elhandlare. Då tar din elhandlare kontakt med oss och beställer timmätning om du inte haft det sen innan. Så du som kund behöver inte göra någonting.

HAN-port på elmätaren?

Vi har inte detta på våra befintliga elmätare men det kommer att finnas på våra nya elmätare. Dessa börjar installeras under våren 2023 och ska vara klart 2024-12-31.

Ska du flytta?

För att du ska få en bra start i din nya bostad är det viktigt att du anmäler inflyttning till oss så snart som möjligt, dock senast 7 dagar innan. Om du missar att anmäla kan det hända att elen är avstängd när du flyttar in.

Läs mer om in- och utflytt

Ska du gräva?

Fråga först, gräv sen. Om du planerar att utföra grävnings- eller borrningsarbete skall du alltid registrera det på Ledningskollen.se innan du påbörjar arbetet. Det kan nämligen finnas ledningar där du tänker gräva.

Ledningskollen.se

Vill du ansluta en ny fastighet?

Hur stor din anslutningsavgift blir beror på vilken storlek på säkring du behöver och på hur långt avståndet är (fågelvägen) från din tomtgräns till närmaste anslutningspunkt i vårt befintliga elnät.

Anslut upp till 25A (PDF)
Anslut från 35A (PDF)

Vill du ändra huvudsäkring?

Har du för liten huvudsäkring kan den gå sönder när du använder mycket el. Har du en överdimensionerad säkring betalar du en för hög fast avgift i onödan.

Det är därför bra att tänka över sitt val av ny eller befintlig säkringsstorlek. Om du vill ändra säkringsstorlek kontaktar du en elinstallatör.

Stöd till elanvändare

Elstöd till privatpersoner

Läs mer på:

Svenska Kraftnät

Försäkringskassan

Elstöd till övriga användare

Svenska Kraftnät

Hittar du inte svaret på din fråga?

Gatljus med himmel bakom
Skip to content