Hem / Elnät / Din förbrukning

Elnät

Din förbrukning

 Ulricehamns Energi Elnät AB ansvarar för all elöverföring inom vårt koncessionsområde.

Glödlampor mot himmel

Se din förbrukning

På Mina sidor får du koll på dina fakturor och din förbrukning, dygnet runt. Tjänsterna är kostnadsfria och kan hjälpa dig att se mönster i din elförbrukning. Ett smart verktyg som kan användas i vardagen.

Påverka din förbrukning – för både plånboken och miljön

Energirådgivare

Energi- och klimatrådgivningen ger dig kostnadsfria och opartiska tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. Det kan handla om ditt eget hus, en förening eller kanske ditt företag?

Kontakta energirådgivare via ulricehamn.se

Normal förbrukning?

Det finns flera faktorer som påverkar din elförbrukning. Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el. Här kan du läsa mer om normal energiförbrukning och kostnad för en villa.

energimarknadsbyran.se

Spara energi

Det finns många åtgärder som kan sänka dina din elförbrukning och därmed också minska dina kostnader och din miljöpåverkan. Faktum är att även små skillnader kan ha stor betydelse!

energimyndigheten.se

Gågatan i Ulricehamn

Din faktura

Du som har Ulricehamns Energi som elnätsbolag får två olika fakturor. En från oss och en ifrån din valda elhandlare. Du får alltså två fakturor – en från elnätsbolaget och en från elhandelsföretaget.

Elnät

Ett elnätsavtal tecknas med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Elnätsföretaget tar betalt för drift och underhåll av elledningar.

natomraden.se

Elhandel

Ett elhandelsavtal har du med ett elhandelsföretag. De tar betalt för den el du faktiskt förbrukar. Det finns många elhandelsbolag och de kan erbjuda dig olika typer av elhandelsavtal.

Dina elkostnader består av tre delar

  1. Elförbrukning
    Kostnad för den el som du har köpt genom avtal med ett elhandelsföretag (cirka 25 % av totalkostnaden). Huvuddelen av denna kostnad går till elproducenterna, som säljer el till elhandelsföretagen på den nordiska elbörsen.
  2. Eltransport
    Kostnad för transport av elen till hemmet. Betalas till elnätsföretaget (cirka 25 % av totalkostnaden).
  3. Skatter och avgifter
    Kostnad för skatter och avgifter som betalas till staten (cirka 50 procent av totalkostnaden). Dessa kostnader debiteras av elnätsbolaget, som i sin tur betalar in pengarna till staten.
Skip to content