Allt avfall skall alltid sorteras!
100 % sortering
Under våren har vi på Ulricehamns Energi kraftsamlat för bättre sortering på Återvinningscentralen Övreskog. De flesta av våra kunder är glada att vi gör aktiva åtgärder. Andra är frågande och undrar varför saker inte kan vara som de alltid varit? På denna sida försöker vi förklara vad som genomförts och varför. Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor.
Varför då?
I Sverige är det lag på att sortera avfall. Avgiften på Övreskog togs bort 2011, därefter har tyvärr avfallsmängderna ökat med 70 % per invånare i den brännbara fraktionen (restavfall). De flesta både vill och kan göra rätt, men det finns också de som helt sonika struntar i sortering, som inte ”orkar” bry sig. Det är inte acceptabelt. Vi vill bygga ett hållbart Ulricehamn, där sortering är en självklar del av vardagen.
Resultatet
Insatserna för att ”alla ska sortera allt avfall” har gett mycket bra resultat och mängden avfall som går till förbränning minskar succesivt. Äntligen är vi snart tillbaka på 2011 års nivå.
Vi ser också en tydlig effekt i form av ökat återbruk och återvinning. Under april har frågor och synpunkter minskat och allt fler har tagit detta till sig och sorterar enligt gällande regler. Nu är vi på god väg mot ett mer hållbart Ulricehamn!
Brännbart…
Mängden osorterat avfall i containern för brännbart ökade tyvärr under flera år. Vid närmare analys hittade vi elektronik, farligt avfall, sprayburkar, matavfall, blöjor, hund- och kattbajs och vanliga hushållssopor i containern. Därav bedömde vi att någonting måste göras – alla måste hjälpas åt att sortera rätt så att mer återvinns. Ordet brännbart tolkas av många som att där kan man slänga allt som brinner. Men det var bara det som inte gick att sortera som fick läggas där. Resten skulle, även tidigare, återvinnas eller specialbehandlas (t ex farligt avfall). Tillsammans gör vi skillnad!
Våra miljöhjältar svarar och förklarar
Fråga oss gärna
Vår personal på ÅVC Övreskog brinner för miljön. De är vad vi kallar riktiga miljöhjältar. De finns dessutom till för att hjälpa dig att göra rätt. Och det är inte så svårt, bara man vet vad som gäller.
Frågor & svar…
Varför finns inte ”brännbart” längre?
Det har varit mycket osorterat i brännbart såsom elektronik, farligt avfall t ex sprayburkar, matavfall, blöjor, hund- och kattbajs, hushållssopor. Därav har vi bedömt att alla måste hjälpas åt att sortera rätt så att mer återvinns. Ordet brännbart tolkas av många som att där kan man slänga allt som brinner. Men det är bara det som inte går att sortera som får läggas där, resten ska återvinnas eller specialbehandlas t ex vad det gäller farligt avfall.
Vad är/menas med restavfall?
Restavfall är det grovavfall som blir över efter du sorterat allt. Det som inte går att återbruka eller återvinna, ej heller det som är brännbart som får plats i ljus påse i din soptunna.
Vad får jag lägga i restavfallet?
Tex en pulka, plaststol, skurhink, kudde, täcke, matta, skumgummimadrass, stolsdynor, stoppade möbler, resväska, pärmar, LP-skivor, skyddspapp, cementsäckar, bildelar av plast, vattenslang, fiberduk. Sammanfattningsvis skrymmande saker som är brännbara och som inte får plats i ljus påse i din soptunna.
Vad ska jag slänga i ljus påse i min soptunna?
Tex tops, fönsterkuvert, blöjor, dammsugarpåsar, snus, cigarettfimpar, post-it lappar, snyt/torkpapper, våtservetter, intimartiklar, tvättsvampar, stearinljusstumpar, trasiga skor, våta eller hårt smutsade kläder, tandborste, toaborste, diskborste, hårborste, håraccessoarer, disktrasor, suddgummi, pennor, penslar, skräp från golvsopning, munskydd, plast/arbetshandskar, smink, plåster och sårvårdsmaterial, kattsand, hundbajspåsar, matolja i en PET flaska, julgranspynt tex glitter, dekorationer såsom girlanger.
Sammanfattningsvis ej skrymmande saker som är brännbara och som inte kan sorteras för återvinning.
Varför har vi vikttaxa på vår gröna soptunna?
Vikttaxan kom i mitten av 90-talet och syftet var att ge en morot för kunderna att sortera. Det är alltså lönsamt att vara miljövänlig. Men om man i stället lägger det i containern för brännbart då är det inte miljövänligt och påverkar den totala taxan för kunderna.
Varför måste jag sortera mina förpackningar?
Det är lag på att sortera förpackningar sedan 1994, detta för att kunna återvinna materialet och spara energi.
Vad är en förpackning?
En förpackning är gjord för att innehålla, skydda eller presentera en vara som tex ett mjölkpaket, en bärkasse, frigolit som skydd för en tv. En diskborste är inte en förpackning, inte heller en leksak, dessa är föremål/varor.
Vad får jag slänga i grovsopsinsamlingen?
Vart slänger jag kattsanden eller min hundbajspåse? Varför får den inte läggas i restavfall på ÅVC?
Kattsand får plats i en ljus soppåse och ska därmed läggas i den gröna tunnan. Kattsand, hundbajspåsar och annan latrin såsom spån/halm från kaninburar och dylikt har vi inte tillstånd till att ta emot på ÅVC pga den hygieniska risken för tex personalen och omgivningen.
Hur gör jag när jag ska städa ur mitt skafferi, min kyl och frys?
Mycket sopor kan det bli om man inte regelbundet går igenom sitt skafferi. Utsorterade matrester ska ligga i den svarta matavfallspåsen eller i din kompost. Det får inte lämnas till ÅVC.
Jag ska ha fest/kalas/dop, vart ska jag slänga skräpet efteråt?
Här gäller samma sorteringskrav, oavsett mängd. Servetter, engångstallrikar, muggar och bestick är brännbart och ska läggas i den ljusa soppåsen. Det gäller även presentsnören, pappersdukar och dekorationer såsom girlanger. Presentpapper sorteras som pappersförpackningar.