Sophämtning

SOPHÄMTNING nationaldagen 6 juni

Ingen förändring, sopkärlen töms enligt ordinarie schema.

VIKTIG INFO till DIG sOM har FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV RETURPAPPER

From den 1 januari 2022 kommer du att få en ny entreprenör som hämtar ditt returpapper. Har du som kund några frågor gällande hämtning så är du välkommen att kontakta Remondis på tel. 033-232230 eller e-post: info@remondis.se

I Sverige är du, enligt lag, skyldig att sortera dina sopor

Dina sopor hämtas av LBC Borås

Vi samarbetar med LBC, som  tar hand om ditt hushållsavfall. Allt avfall som uppstår i ett hushåll brukar benämnas hushållsavfall. Det kan vara matavfall, matrester, frukt och grönsaker. Det kan också bestå av blöjor, kattsand, fönsterkuvert och glasspinnar. Antingen har du ett eller flera kärl där hushållsavfallet slängs.

Kontakt

För frågor gällande din sophämtning så kontaktar du LBC på telefon 0321- 530075, via deras hemsida eller via e-post: hushall@lbc-boras.se

Du får snabbare hjälp om du talar om ditt sopkärlsnummer, som finns på ditt sopkärl eller på renhållningsfakturan. Det underlättar också om du dessutom kan ange fastighetsbeteckning, namn och telefonnummer.

Du kan själv påverka dina kostnader

Du kan själv påverka dina kostnader genom att sortera ut matavfall och kompostera det hemma och lämna tidningar och förpackningar till återvinning. Ditt hushållsavfall vägs vid tömning som normalt sker var 14:e dag.

Om du bor utanför tätort och sorterar och komposterar som ovan, kan du ansöka om avfallsdispens – utsträckt hämtningsintervall.

Det finns även andra typer av dispenser så som delad avfallsbehållare och uppehåll i hämtning. Läs mer nedan.

Soppåsar som slängs i sopkärlet får vara max 50 liter

MATAVFALL SKALL SLÄNGAS I SVART PÅSE

I den svarta påsen slängs allt matavfall, det vill säga skrapet som blir över när du lagat eller ätit mat. Det som du inte kan spara och göra rester av helt enkelt. Även fiskben och ben från till exempel revben och kotletter slängs här, liksom äggskal, vissna blommor, te och kaffesump med filter.

Svart Påse

SÅ FÅR DU DINA SVARTA PÅSAR

Som tack för att du sorterar ditt matavfall så bjuder vi på den svarta påsen. Den ljusa påsen får du stå för själv.

Behöver du fler påsar?
Om du som bor i villa knyter en svart påse på ditt sopkärl så lägger vi en ny rulle på kärlet vid nästa tömning.

Du som bor i lägenhet får nya påsar via din fastighetsägare.

Påsar finns också att hämta på återvinningscentralen Övreskog samt på vårt kontor på Karlsnäsvägen 11.

Som fastighetsägare hämtar du kartong med rullar hos LBC på Karlsnäsvägen 14.

BRÄNNBART AVFALL SKALL SLÄNGAS I LJUS PÅSE

I den andra soppåsen slänger du brännbart, alltså det som inte går att återvinna. Det kan till exempel vara :

  • Toalettartiklar (blöjor, tops mm)
  • Städartiklar
  • Kladdiga förpackningar
  • Trasiga skor
  • Smutsiga kläder/textilier
  • Kuvert, kassett och videoband
  • Kattsand och spån från smådjursburar i sluten påse
  • Fimpar och snus
  • Trasiga leksaker
Vit Påse

Inget löst avfall får finnas i din soptunna

Varför är soptunnan inte tömd?

Sopsortering är viktigt på riktigt. Var och en måste ta sitt ansvar för en hållbar miljö. Om LBC ser brister gällande t.ex. sortering eller löst avfall i tunnan så kommer inte ditt kärl att tömmas på tömningsdagen. Istället hänger de en röd bricka (avvikelserapport) på ditt kärl. På brickan talar de om för dig vad du behöver göra för att bidra till ett mer miljövänligt Ulricehamn.

DIGITAL SORTERINGSGUIDE

Vi tror på en bättre planet genom att tillsammans göra de små sakerna för miljön. Bli bättre på att sortera rätt med vår sorteringsguide som guidar dig till var de olika prylarna i hemmet ska sorteras. Du söker enkelt genom att skriva in produkten du vill veta mer om.

Dubbelknut på påsen, så räcker sorteringen hela vägen

Vi har upptäckt att det förekommer löst avfall i soptunnorna i vår kommun. För att den optiska sorteringen skall fungera klanderfritt är det viktigt att allt avfall ligger förpackat i svarta och ljusa soppåsar. Tänk på att alltid göra dubbelknut på dina påsar, så räcker sorteringen hela vägen.

Sopkärlet skall på hämtningsdagen vara lätt åtkomligt, snöfritt och placeras med handtaget ut mot gatan

VI ÄLSKAR SKRÄPMAT

Om vi sorterar ut och gör biogas av allt matavfall i Ulricehamn räcker bränslet till att köra en biogasbil ett varv runt jorden, varje vecka. Länge leve skräpmaten!

Bil kör runt en jordglob

Tycker du att det är krångligt att öppna de svarta påsarna?

Vem tycker inte att påsarna för matavfall ibland är besvärliga att öppna? Det bästa sättet att öppna påsen är från sidan genom att dra isär vecket där handtagen börjar. Klicka på knappen nedan och se filmen.

Vad händer om du gör fel?

I de fall sophämtarna har någonting att påtala kring din sophantering händer de att de hänger en liten röd lapp på tunnan. Lappen är ett verktyg som är tänkt att hjälpa dig att göra rätt.

En röd lapp hängs på tunnan om du gjort fel

Att sortera matavfall gör skillnad

Vad händer med hushållsavfallet?

När renhållningsbilarna hämtat ditt avfall transporteras det till Sobacken i Borås. Där rivs matavfallspåsen sönder maskinellt. Matavfallet separeras, rötas och blir till biogas och biomull. Den svarta plasten går till förbränning tillsammans med övrigt hushållsavfall och blir till el, fjärrvärme och fjärrkyla.

Frågor och svar om matavfall

Vi har listat de vanligaste frågorna och svaren gällande kompostering och matavfall. Hittar du inte det du söker får du mer än gärna mejla oss på info@ueab.se eller ringa vår kundservice på 0321-53 23 00.

Mer information om matavfall

Här hittar du en viktig broschyr om matavfallet i PDF-format. Notera att den tidigare tryckta varianten av sorteringsguide inte längre gäller. Den är ersatt av vår digitala sorteringsguide.

Visste du att…

Varje hushåll slänger 2 kg matavfall i veckan och en vanlig skräppåse består av ca 40 % matavfall.

Potatisskal

Visste du att…

Om vi sorterar matavfall i svart påse så kan vi utvinna inte bara el, fjärrvärme och fjärrkyla utan också biogas och biogödsel som annars hade gått till spillo.

Skalat äpple

Visste du att…

100 bananskal räcker till att köra 10 kilometer med en biogasdriven bil?

Bananskal

Tillsammans för Ulricehamn

Felanmälan

Kontakta kundservice via 0321-53 23 00.
Vi har beredskap dygnet runt!