Hem / Nyheter / om höga vattenflöden i kommunen

om höga vattenflöden i kommunen

Efter en regnig och blåsig helg ser vädret ut att stabilisera sig, åtminstone över måndagen, innan det väntas mer regn eller snöblandat regn.

Översvämning Åsunden februari 2020

Översvämning i Åsunden i februari 2020. Foto: Leif Thid, UEAB

Det största bekymret är i Tolken där vattennivån steg med tre centimeter under natten. Det har nu sjunkit undan något. Det har det också gjort i Sämsjön. För att hålla den nivå som krävs enligt aktuell vattendom från Mark- och miljödomstolen har Vattenfall reglerat vattnet vid Tolkabro. Detta kommer påverka vattennivån i bland annat Mogden, som troligtvis kommer att stiga.

Vattennivån i norra Åsunden steg under lördagen till nästan samma nivåer som förra helgen, men Ulricehamns Energi meddelar att vattennivån åter sjunker tillbaka. Tyvärr sjunker inte vattennivåerna i södra Åsunden och i Sämsjön på samma sätt. Enligt de mätningar som finns tillgängliga så ligger vattennivåerna still.

Ulricehamns kommun ansvarar för information till allmänheten och säkrar upp för att kunna fortsätta med samhällsviktig verksamhet. Det innebär att de ser till att skolor och äldreomsorg fungerar som vanligt. De har också ett ansvar för sina fastigheter och ser efter dem kontinuerligt. Ingen av dem ligger farligt nära vattendrag, vilket innebär att de bara skulle kunna hotas av väldigt stora mängder regn.

Vi är förberedda på den här typen av händelser tack vare olika utredningar och kartläggningar som gjorts genom åren. Kartläggningarna har visat vilka effekter vi kan förvänta oss av höga vattenflöden som vi har nu. I dagsläget ser vi exempelvis mycket vatten på Prången, Ulricaparken samt i sommarstugeområden i södra delen av Åsunden, sommarstugor längs med Viskan och vi ser också höga flöden i exempelvis Sämsjön. Vi följer utvecklingen hela tiden, tillsammans med andra aktörer.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
Skip to content