Hem / Nyheter / Om höga vattenflöden i Åsunden

Om höga vattenflöden i Åsunden

Efter några dagars lugnare väder har vattennivån i Åsunden vid tätorten Ulricehamn sjunkit något. I södra delarna av Åsunden har vattennivån inte sjunkit undan. Nivån i Tolken är fortsatt hög, likaså nivån vid utloppet av Sämsjön.

SMHI förutspår dessvärre mer regn de kommande 5-6 dagarna vilket kan göra att vattenflödena i Ätrans och Viskans vattensystem ökar. Faran är alltså inte över. Ulricehamns kommun ansvarar för information till allmänheten och vi säkrar upp för att kunna fortsätta med vår samhällsviktiga verksamhet. Det innebär att de ser till att skolor och äldreomsorg fungerar som vanligt. De har också ett ansvar för sina fastigheter och ser efter dem kontinuerligt. Ingen av dem ligger farligt nära vattendrag vilket innebär att de bara skulle kunna hotas av väldigt stora mängder regn.

Kommunen är förberedda på den här typen av händelser tack vare olika utredningar och kartläggningar som gjorts genom åren. Kartläggningarna har visat vilka effekter vi kan förvänta oss av höga vattenflöden som vi har nu. I dagsläget ser vi exempelvis mycket vatten på Prången, Ulricaparken samt i sommarstugeområden i södra delen av Åsunden, sommarstugor längs med Viskan och vi ser också höga flöden i exempelvis Sämsjön. Vi följer utvecklingen hela tiden, tillsammans med andra aktörer.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
Skip to content