Frågor & svar avfall

Hur kan vi hjälpa dig idag?

FRÅGOR & SVAR GÄLLANDE
ÅTERVINNING

Frågor & svar gällande:

ÅTERVINNINGSCENTRALEN

Varför finns inte ”brännbart” längre?

Det har varit mycket osorterat i brännbart såsom förpackningar, elektronik, farligt avfall t ex sprayburkar, matavfall, blöjor, hund- och kattbajs, hushållssopor. Därav har vi bedömt att alla måste hjälpas åt att sortera rätt så att mer återvinns.

Ordet ”brännbart” tolkades av många som att där kan man slänga allt som brinner. Men det är bara det som inte går att sortera som får läggas där, resten ska återvinnas eller specialbehandlas (t ex vad det gäller farligt avfall). Så då ändrades namnet till ”Restavfall” för att markera detta, men avfallet går fortfarande till förbränning.

För att säkerställa att vi når vårt mål med ökad sortering så kollar vi kundernas avfall och ger råd för rätt sortering.

Vad är/menas med restavfall?

Restavfall är det grovavfall som blir över efter du sorterat allt. Det som inte går att återbruka eller återvinna, ej heller det som är brännbart som får plats ljus påse i din soptunna.

Vad får jag lägga i containern för restavfall?

Tex en pulka, plaststol, skurhink, större plastleksaker, kudde, täcke, matta, skumgummimadrass, stolsdynor, stoppade möbler, resväska, pärmar, LP-skivor, skyddspapp, cementsäckar, studsmatta, bildelar av plast, vattenslang, fiberduk. Sammanfattningsvis skrymmande saker som är brännbara och som inte får plats i ljus påse i din soptunna.

Varför får jag inte slänga hundbajspåsar i restavfall på ÅVC?

Kattsand får plats i en ljus soppåse och ska därmed läggas i den gröna tunnan. Kattsand, hundbajspåsar och annan latrin såsom spån/halm från kaninburar och dylikt har vi inte tillstånd till att ta emot på ÅVC pga den hygieniska risken för tex personalen och omgivningen.

Jag har en påse från garaget, det är blandat med skräp – hur gör jag?

Här gäller samma sorteringskrav, oavsett mängd. Förpackningar sorteras ut, likaså farligt avfall tex bilschampo, vax, glykol mm. Tvättsvampar, torkpapper, trasor, handskar, penslar, damm uppsopat från golvet är brännbart och ska ligga i den ljusa soppåsen i soptunnan.

Jag ska flytta och flyttstäda – hur gör jag?

Planera din flytt i god tid, det gäller även röjningen. Här gäller samma sorteringskrav, oavsett mängd. I första hand ska man alltid tänka på att återbruka de saker som går, är det helt och fräscht kan det skänkas eller lämnas till Ge & Ta på Återvinningscentralen, tex porslin, möbler, tavlor, speglar och husgeråd. Förpackningar ska sorteras ut, likaså farligt avfall tex gammal målarfärg, sprayburkar, städrengöring och hygienartiklar. Elektronik lämnas till återvinning.
Kuddar och täcken lämnas till restavfall på Återvinningscentralen. Mediciner lämnas till apoteket.
Mindre föremål tex små leksaker av plast, skor och disktrasa får plats i en ljust färgad påse och lämnas i soptunnan för brännbart.

Frågor & svar gällande:

ÅTERVINNINGSSTATIONERNA

Det är fullt i containrarna, vem kontaktar jag?

Ring och felanmäl till FTI som äger och ansvarar för återvinningsstationerna, 020-088 03 11 eller fyll i formuläret på Felanmälan – Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI (ftiab.se)

Vem ansvarar för återvinningsstationerna?

FTI är Förpacknings- och tidningsinsamlingen som är ett företag i återvinningsbranschen som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar och se till att de återvinns i så hög grad som möjligt. Återvinningen finansieras av de förpackningsavgifter som du som kund betalar när du köper en förpackad vara.

Hur ofta töms containrarna på återvinningsstationerna?

Återvinningsstationerna töms enligt schema och ibland extratömningar t ex i anslutning till storhelger. På FTI´s hemsida kan man följa tömningen av just din återvinningsstation. Sök upp den på Hitta en återvinningsstation – Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI (ftiab.se) och klicka på den för att se när det är tömt och nästa tömning och städningstillfälle. På vissa stationer töms t ex pappersförpackningarna 2-3 ggr/vecka medan t ex metallförpackningar i någon kransort töms var tredje månad.

Måste jag ta av korken på glasflaskorna?

Alla lock förutom skruvkorkarna på tuber t ex kaviartub ska tas av och sorteras i rätt container. På det viset blir återvinningsmaterialet mest rent och lättare att återvinna.

Måste jag ta av plastkorken på mjölkförpacknignen?

Alla lock förutom skruvkorkarna på tuber t ex kaviartub ska tas av och sorteras i rätt container. På det viset blir återvinningsmaterialet mest rent och lättare att återvinna.

Får jag bara slänga tidningar i tidningscontainern?

I tidningscontainern får du utöver tidningar även lägga tidskrifter, kataloger, pocketböcker, reklamblad, skriv- och ritpapper. Böcker med pärm ska dock läggas i bokcontainern på ÅVC Övreskog eller till Ge & Ta om boken fortfarande är läsbar och fin.

Kan jag slänga alla typer av batterier i batteriholken?

Det är bara småbatterier man ska lägga i batteriholken, och det är bara de som går ner i den. Större batterier såsom bil/MC-batterier, elcykelbatterier kan man lämna i mottagningshallen på Övreskogs återvinningscentral.

FRÅGOR & SVAR GÄLLANDE
HUSHÅLLSAVFALL

Frågor & svar gällande:

HUSHÅLLSAVFALL

Jag ska ha fest/kalas/dop, vart ska jag slänga skräpet efteråt?

Här gäller samma sorteringskrav, oavsett mängd. Servetter, engångstallrikar, muggar och bestick är brännbart och ska ligga i den ljusa soppåsen. Det gäller även presentsnören, pappersdukar och dekorationer såsom girlanger. Presentpapper sorteras som pappersförpackningar.

Mina kläder/lakan/handdukar är trasiga, vart slänger jag dem?

Trasiga kläder och textilier är ok att lägga i textilåtervinningen på Återvinningscentralen eller på en återvinningsstation.
Blöta/nedsmutsade kläder kan inte återvinnas, sorteras som brännbart i ljus/färgad påse och läggs i soptunnan för hushållsavfall. Detta gäller även trasiga och smutsiga skor, accessoarer, regnkläder, skinnkläder.

Varför har vi vikttaxa på vår gröna tunna?

Vikttaxan kom i mitten av 90-talet och syftet var att ge en morot för kunderna att sortera. Det är alltså lönsamt att vara miljövänlig. Men om man i stället lägger det i containern för brännbart då är det inte miljövänligt och påverkar den totala taxan för kunderna.

Vad får jag lägga i ljust färgad soppåse i den gröna soptunnan?

Tex tops, fönsterkuvert, blöjor, dammsugarpåsar, snus, cigarettfimpar, post-it lappar, snyt/torkpapper, våtservetter, intimartiklar, tvättsvampar, stearinljusstumpar, trasiga skor, våta eller hårt smutsade kläder, tandborste, toaborste, diskborste, hårborste, håraccessoarer, disktrasor, suddgummi, pennor, penslar, skräp från golvsopning, munskydd, plast/arbetshandskar, smink, plåster och sårvårdsmaterial, kattsand, hundbajspåsar, matolja i en PET flaska, julgranspynt tex glitter, dekorationer såsom girlanger.

Sammanfattningsvis ej skrymmande saker som är brännbara och som inte kan sorteras för återvinning.

Hur gör jag när jag ska städa ur mitt skafferi, min kyl och frys?

Mycket sopor kan det bli om man inte regelbundet går igenom sitt skafferi. Utsorterade matrester ska ligga i den svarta matavfallspåsen eller i din kompost. Det får inte lämnas till ÅVC.

Varför måste jag sortera mina förpackningar?

Det är lag på att sortera förpackningar sedan 1994, detta för att kunna återvinna materialet och spara energi. En förpackning är gjord för att innehålla, skydda eller presentera en vara som tex ett mjölkpaket, en bärkasse, frigolit som skydd för en tv. En diskborste är inte en förpackning, inte heller en leksak, dessa är föremål/varor.

Frågor & svar gällande:

SOPHÄMTNING

Min gröna soptunna är full och tömdes ej på tömningsdagen – vad gör jag?

Låt tunnan stå kvar ute på tömningsplatsen, så kanske den töms nästa dag då orsaken kan vara förseningar i sopkörningsrundan. Det kan också vara så att det finns felsorterade/ opaketerade sopor i tunnan och därför har det inte gått att tömma den. Sopbilen kör sin första tur redan klockan 6 på morgonen så det är viktigt att ställa ut den i tid, gärna på kvällen innan.

LBC kan svara på frågan varför, ring 0321-53 00 75, via deras hemsida eller via e-post hushall@lbc-boras.se. LBC behöver anläggningsadress/nummer så för att underlätta kan du ha senaste renhållningsfakturan till hands.

Frågor & svar gällande:

Matavfall

Se nedan

FRÅGOR & SVAR GÄLLANDE
MATAVFALL

Vad får jag lägga i den svarta påsen?

I den svarta påsen slängs allt matavfall, det vill säga skrapet som blir över när du lagat eller ätit mat. Det som inte kan sparas och göras rester på helt enkelt. Även fiskben och ben från t.ex. revben och kotletter slängs här, liksom äggskal, vissna blommor, te och kaffesump med filter.

Vad får jag slänga i den andra påsen?

I den vanliga påsen för hushållsavfall slänger du brännbart, alltså det som inte går att återvinna. Det kan t.ex. vara tvättlappar, tops, blöjor, leksaker, snus, cigarettfimpar, kuvert, tuggummi, stearinstumpar, post-it lappar, diskborstar, matoljerester (förpackat i plastflaska) och kattsand.

Vad får jag slänga i den andra påsen?

I den vanliga påsen för hushållsavfall slänger du brännbart, alltså det som inte går att återvinna. Det kan t.ex. vara tvättlappar, tops, blöjor, leksaker, snus, cigarettfimpar, kuvert, tuggummi, stearinstumpar, post-it lappar, diskborstar, matoljerester (förpackat i plastflaska) och kattsand.

Vad får jag inte lägga i matavfallspåsen?

Exempel på sådant som inte får läggas i svart påse är snus, fimpar, blomjord, kattsand, hundbajspåsar, hygienartiklar, smink, servetter, krukväxter (dock får du slänga vissna blad i svart påse), grenar, tuggummi, blöjor, förpackningar, farligt avfall. Se vår sorteringsguide här!

Är det värt att sortera, blandas inte alla sopor ihop ändå till slut?

Det är absolut värt att sortera. Det är väldigt sällan man blir tvungen att kassera avfall som sorterats ut. De mängder som går till återvinning kontrolleras, följs upp och rapporteras. Förpackningar blir till nya förpackningar, tidningar blir till nya tidningar, matavfall blir drivmedel och det övriga hushållsavfallet blir till energi.

Varför skall jag sortera mitt matavfall?

Om matavfall hamnar i påsen för brännbart så tas energin tillvara, men inte näringsämnen såsom kväve, fosfor och andra viktiga mineraler och spårämnen. Om matavfall komposteras eller rötas så får man ett gödningsmedel och vi kan sluta kretsloppet genom att ge tillbaka en del av näringsämnen som vi tagit bort genom odling och skörd.

Måste jag sortera mitt matavfall?

Ja. Alla ska sortera matavfallet, antingen för egen kompostering eller till den svarta påsen som sedan läggs i soptunnan för vidare transport till optisk sortering och rötning där biogas och biogödsel produceras.

Varför har Ulricehamns Kommun bestämt att införa sortering av matavfall?

Matavfallsinsamling möjliggör att alla nu kan bidra till att minska mängden avfall som går till förbränning. Sveriges Riksdag har beslutat ett antal miljömål. Vi skall hushålla med naturresurser och ha en hållbar avfallshantering. Senast år 2020 ska minst 50 % av matavfallet sorteras ut för att vi skall kunna ta tillvara på energi och växtnäring t.ex. fosfor som är en ändlig resurs. Ulricehamns kommun har i sin avfallsplan angett att organiskt avfall ska komposteras eller samlas in för rötning. Alla i Ulricehamns kommun har av olika skäl inte möjlighet att kompostera sitt matavfall.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet går, efter att det optiskt sorterats ut och finfördelats, in för rötning i en biogasanläggning. När matavfallet rötas bildas så kallad biogas. Det är en naturlig process som sker med hjälp av mikroorganismer i en stor rötningskammare. Denna gas är energirik och består huvudsakligen av metangas och koldioxid. Gasen renas och uppgraderas sedan till fordonsbränsle, som man kan använda som drivmedel i t.ex. bilar och bussar. Förutom gasen så bildas också en näringsrik rötrest, biogödsel, som används till gödningsmedel på jordbruksmark.

Vad händer om jag sorterar fel?

Om man sorterar fel finns det risk för att rötresten, som ska bli gödningsmedel, blir förorenad av t.ex. plastbitar eller farliga ämnen. Av detta skäl är det viktigt att bara lägga matavfall i den svarta påsen. Är man osäker så är det bättre att lägga avfallet i påsen för brännbart avfall.

Vart åker mina sopor?

Hushållsavfall i Ulricehamns kommun körs fr.o.m 1 maj till Sobacken i Borås, där Borås Energi & Miljö optiskt sorterar och behandlar avfallet.

Vad händer med de svarta påsarna?

När avfallsbilarna töms på avfallsanläggningen skiljs de svarta och de brännbara påsarna åt i en optisk sorteringsmaskin. Innehållet i de svarta påsarna transporteras till biogasanläggningen. Där rivs påsarna sönder för att man ska kunna komma åt innehållet. De tomma påsarna går sedan tillsammans med det brännbara avfallet, till förbränning i värmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el.

Slänger man både brännbart och matavfall i samma tunna?

Ja, både de svarta matavfallspåsarna och de ljusa/färgade påsarna för brännbart ska läggas i den gröna soptunnan. Ingen ytterligare tunna behövs.

Vad händer med brännbara avfallet?

Påsarna med brännbart avfall sorteras ut optiskt. Därefter krossas avfallet och används som bränsle på värmeverket, där man producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el.

Får jag lämna min matavfallspåse på återvinningscentralen Övreskog?

Nej, allt hushållsavfall som inte är skrymmande, d.v.s. både den svarta matavfallspåsen och det övriga brännbara som ska läggas i en ljus/färgad påse, ska läggas i den gröna soptunnan.

Får jag använda andra påsar än de som Ulricehamns Energi delar ut till matavfallet?

Nej. Endast svarta påsar utdelade av Ulricehamns Energi får användas till matavfall. Svarta sopsäckar och hundbajspåsar får inte slängas i soptunnan. Hundbajspåsar läggs i påsen för brännbart hushållsavfall.

Var kan jag få tag fler svarta påsar?

Som tack för att du sorterar matavfall så bjuder vi på den svarta påsen. Är du villaägare får du en ny rulle påsar om du knyter en svart påse på soptunnan inför tömningsdagen. En rulle räcker ca tre månader. Du som bor i flerfamiljshus får påsar av din fastighetsägare. Extra påsar kan också hämtas på återvinningscentralen Övreskog samt på Ulricehamns Energi, Karlsnäsvägen 11.

Varför måste jag använda speciella påsar?

Det är viktigt att påsarna håller för den optiska sorteringen och att de mekaniskt går att riva sönder så att man kommer åt innehållet. Det är ansvariga för rötningsanläggningen som bestämmer vilken påse som ska användas till matavfall.

Varför får jag inga vita påsar, så som de får i Borås?

Vi vill begränsa den totala mängden plastpåsar genom att kunden själv får skaffa påsarna för det brännbara avfallet. Det minskar risken för att påsar används i onödan. Du kan använda vilken plastpåse du vill till det brännbara avfallet, så länge den inte är svart eller mörk.

Kommer det inte att gå åt mer plastpåsar nu än tidigare?

Nej, det kommer generellt sett inte gå åt mer plastpåsar än tidigare. Det kan dock gå åt mer påsar i de fall man går över från hemkompostering till att lämna matavfall i svart påse. Trots detta, och att matavfall måste transporteras till en rötningsanläggning, är optisk sortering ändå mer miljövänligt än kompostering eftersom man kan utvinna biogas ur matavfall.

Är det verkligen bra med plastpåse?

Den svarta plastpåsen (som kommer att delas ut till hushållen) är användarvänlig och hållbar. Risken för genomblötning, med obehaglig tillväxt och lukt i tunnan, är i princip obefintlig. Notera även att optisk sortering inte leder till fler påsar än idag, möjligen till mer miljövänliga sådana, då vi alltid kommer att sträva efter att använda oss av bästa möjliga alternativ. Plasten kommer inte heller ut i naturen. De svarta påsarna separeras från matavfallet och bränns tillsammans med övrigt restavfall och bli till el, värme och fjärrkyla.

Är det inte bättre med papperspåsar än plastpåsar?

Frågan om huruvida plast- eller papperspåsar är bäst för miljön är inte helt enkel. Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida: ”Tyvärr går det inte att säga om kassar av plast eller papper är bäst. Olika studier ger nämligen olika resultat. Vilket material som ger minst miljöpåverkan beror bland annat på i vilket land som kassarna tillverkats och vilka råvaror och energikällor som använts.”

Kan jag installera avfallskvarn istället för att sortera matavfallet?

I Ulricehamns kommun är det inte tillåtet att installera avfallskvarn. Kommunens reningsverk är inte dimensionerade för att ta emot sådant avloppsvatten.

Varför kan inte hundbajspåsar läggas i svart påse, eller som den är i soptunnan?

Släng alltid hundbajs i den andra påsen för brännbart. Bajs är avföring, fekalier och inte matavfall (fast vi äter mat och bajsar sen …). Bajs från hundar och andra sällskapsdjur är inte ett godkänt substrat för rötningsanläggningen och det strider mot reglerna för certifiering av biogödseln.

Hur skall påsen för övrigt avfall se ut?

Man kan använda vilken plastpåse som helst som inte är svart eller mörk till det övriga avfallet, d.v.s det brännbara hushållsavfallet.

Kan jag kompostera mina matrester?

Absolut. I Ulricehamns kommun är det tillåtet att kompostera, det krävs dock en anmälan på kommunens hemsida. Du kan också kombinera kompost och svart påse, t.ex. under vintertid, då komposten kräver lite mer arbete. Ur miljösynpunkt är det bäst att lägga matavfall i svart påse, eftersom rötningen producerar stora mängder biogas.

Jag har kompost, måste jag ändå slänga matavfallet i den svarta påsen?

Du får självklart fortsätta att kompostera. Det viktigaste är att matavfall inte hamnar i påsen för brännbart. En del matavfall är lite svårare att kompostera, t.ex. under vintertid, eller om man vill undvika lukt. Räkskal, citrusskal, ben, köttrester och dylikt kan vara bättre och mer riskfritt att istället lägga i svart påse. Ur miljösynpunkt är det bäst att lägga matavfall i svart påse, eftersom rötningen producerar stora mängder biogas.

Vad är biogas?

Biogas består av metangas och koldioxid. Biogasen kan användas direkt för uppvärmning och elproduktion eller som fordonsbränsle efter att gasen renats från koldioxid.

Vad är biogödsel?

Näringsämnen i matavfall tas tillvara i biogödsel som ersätter konstgödsel inom jordbruket. Fosfor som används i konstgödsel är en ändlig resurs. Därför är det bättre för miljön att använda biogödsel istället för konstgödsel.

Varför är det bra med biogödsel?

Näringsämnen i matavfallet tas tillvara i biogödsel som ersätter konstgödsel inom jordbruket. Fosfor som används i konstgödsel är en ändlig resurs och det går åt mycket energi vid framställningen. Därför är det bättre för miljön att använda biogödsel i stället för konstgödsel.

Hur mycket biogas och biogödsel blir det av matavfall?

Av en påse matavfall (cirka två kilo) blir det biogödsel som räcker till att odla havre till elva portioner havregrynsgröt och biogas som en bil kan köra fyra kilometer på. Ulricehamnarnas matavfall räcker till att köra en biogasbil ett varv runt jorden varje vecka!

Varför har Ulricehamn valt optisk sortering?

Vi har i första hand valt optisk sortering för att det är kundvänligt. Vi använder samma tunna och hämtningsintervall, ingen ytterligare plats krävs för fler kärl och sopnedkast kan man fortsätta använda. Systemet är flexibelt och utbyggbart; Optisk sortering finns på flera platser runt om i Sverige varav flera håller på att utveckla systemet med ytterligare färger på påsarna för textilåtervinning, plastförpackningar etc.

Vad är optisk sortering?

Påsarna som läggs i soptunnan transporteras till en anläggning där man med hjälp av optisk teknik delar upp påsarna utifrån vilken färg de har. På det viset hamnar alla svarta påsar för sig och transporteras in i en rötningsanläggning, där biogas och biogödsel produceras. Alla påsar med annan färg går till en förbränningsanläggning.

Varför satsar inte Ulricehamn på 4-fackstunnor istället för optisk sortering?

Olika lösningar passar olika bra i olika områden. Vi har valt optisk sortering för att det är bäst för både invånare och miljö i Ulricehamns kommun.

Blir sophämtningsavgiften dyrare med matavfallsinsamling?

Vi kommer behålla vår framgångsrika vikttaxa, en morot som premierar duktiga miljövänliga Ulricehamnare, både vad det gäller källsortering, hemkompostering och minskning av matsvinnet. Taxan ses över per den 1/1 varje år. Detta för att kunna bekosta förbättringar på Övreskog och ökande kostnader för hämtning m m. Att sortera ut matavfallet är en sådan ökad kostnad för miljöns skull. Taxan kommer inte att höjas ytterligare i samband med att vi inför matavfallsinsamlingen den 1 maj.

FRÅGOR & SVAR GÄLLANDE
GROVAVFALL

Vad gäller för grovsopsinsamlingen, vad får jag slänga?

Här får du lämna sådant grovavfall som normalt inte får plats i din soptunna. Tex en pulka, plaststol, skurhink, kudde, täcke, matta, skumgummimadrass, stolsdynor, stoppade möbler, resväska, pärmar, LP-skivor, skyddspapp, cementsäckar, bildelar av plast, vattenslang, fiberduk. Sammanfattningsvis skrymmande saker som är brännbara och som inte får plats i ljus påse i din soptunna.
Det finns även containers för trä (ej tryckimpregnerat), metallskrot, porslin/glas/keramik och små-elektronik tex tv, dator, telefoner, sladdar, fönsterlampor, ficklampa, hushållsmaskiner, mikrovågsugn, kupévärmare, bordsfläkt, taklampa.

Var finns grovsopsinsamling utanför centralorten?

Grovsopsinsamling sker i maj och september utanför centralorten, i kommunens kransorter Blidsberg, Dalum, Gällstad, Hökerum, Hössna, Köttkulla, Liared, Marbäck, Nitta, Rånnaväg, Röshult, Strängsered, Timmele, Torsbo, Trädet, Tvärred, Vegby, Älmestad.

Håll koll efter annonsering i UT eller på vår hemsida, månaden före, för exakta datum gällande din ort.

HAR DU INTE FÅTT SVAR PÅ DIN FRÅGA?

Skicka din fråga

Tillsammans för Ulricehamn

Felanmälan

Kontakta kundservice via 0321-53 23 00.
Vi har beredskap dygnet runt!