Hem / Nyheter / Ta vara på dina äpplen

Ta vara på dina äpplen

Är du en av dem som har massor av äpplen i din trädgård? Det finns massor av saker du kan göra för att ta hand om dem! Nedan kommer några tips från oss på Ulricehamns Energi. Har du inte möjlighet att ta vara på dina äpplen själv? Lägg dem i påsar och häng ut längs vägen med små ”varsågod-lappar”, så blir grannarna glada! #tillsammansmotframtiden

Att välja äpplen

Blanda gärna olika äppelsorter när du mustar. Välj med fördel en saftig sort. Det går även bra att använda fallfrukt, men tänk att äpplena då kan innehåller bakterier. Var alltid noga med  Rengöringen och tänk på din handhygien. Tvätta alltid utrustningen innan och efter du använt den.

Tack för att du tar vara på dina äpplen – Lycka till!

Äppelmust

Vill du testa att musta dina äpplen själv? För detta behöver du en fruktkross och en fruktpress – saker som du säkert kan låna eller hyra av någon som redan har.

Detta behöver du:

  • Äpplen
  • Fruktkross
  • Skärbräda och kniv
  • Fruktpress
  • Ett bord att arbeta på
  • En större kastrull
  • Vattenbad
  • Rengjorda flaskor
  • En påse för matavfall

Börja med att plocka dina äpplen. Tappa sen upp ett bad med vatten. Tvätta äpplena noga och tag bort delar som du inte du vill ha med. Dela äpplena på mitten och släng de som är dåliga.

Findela äpplena med hjälp av äpplekrossen. Förbered fruktpressen med en rengjord silduk. Placera kastrullen vid utloppet och påbörja pressandet av dina äpplen. Häll upp din äppelmust i väl rengjorda flaskor.

Musten kan förvaras i kylskåp i cirka en vecka. Det går också alldeles utmärkt att frysa musten. Tänk då på att inte fylla flaskorna helt. Om du har ont om plats i frysen så kan du också pastörisera musten. Att pastörisera innebär att du hettar upp musten till 78-82° i cirka 15 minuter. Musten kan sedan förvaras i cirka ett år, förutsatt att den förvaras mörkt och svalt.

Röda äpplen på ett äppelträd

Äppelchips

Sätt ugnen på 100 grader. Skär dina äpplen i skivor. Sötsyrliga äpplen skärs relativt tunt. Är de både söta och lite syrliga krävs inget tillsatt socker. Lägg äpplena på ett bakplåtspapper. Ställ in 1-3 plåtar i ugnen och varva dessa efter 10 minuter.

När äpplena börjar torka på ovansidan tar du ut plåtarna och vänder på varje skiva. Detta för att de inte ska fastna eller brännas. När äpplena blivit gyllenbruna är de klara. Ta ut plåtarna och lossa försiktigt chipsen. När de svalnat blir de härligt knapriga och väldigt goda att äta. Förvara äppelchipen i en glasburk med lock så håller de sig fina länge.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
Sekretessöversikt
Ulricehamns Energi

Denna webbplats använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.

Nödvändiga cookies

Nödvändig cookie används så att vi kan spara dina inställningar för cookie-inställningar.

Statistik & Marknadsföring

Denna webbplats använder Microanalytics för att samla in anonym information såsom antalet besökare på webbplatsen och de mest populära sidorna. Att hålla denna cookie aktiverad hjälper oss att förbättra vår webbplats.

På denna webbplats använder vi även Facebook-pixel för att kunna marknadsföra dig relevanta inlägg på Facebook och Instagram.

Google Translate

Vi använder Google Translate för att erbjuda översättning till engelska. Cookies för Google Translate behöver vara aktiva för att denna funktion ska fungera.