Är du en av dem som har massor av äpplen i din trädgård? Det finns massor av saker du kan göra för att ta hand om dem! Nedan kommer några tips från oss på Ulricehamns Energi. Har du inte möjlighet att ta vara på dina äpplen själv? Lägg dem i påsar och häng ut längs vägen med små ”varsågod-lappar”, så blir grannarna glada! #tillsammansmotframtiden
Att välja äpplen
Blanda gärna olika äppelsorter när du mustar. Välj med fördel en saftig sort. Det går även bra att använda fallfrukt, men tänk att äpplena då kan innehåller bakterier. Var alltid noga med Rengöringen och tänk på din handhygien. Tvätta alltid utrustningen innan och efter du använt den.
Tack för att du tar vara på dina äpplen – Lycka till!
Äppelmust
Vill du testa att musta dina äpplen själv? För detta behöver du en fruktkross och en fruktpress – saker som du säkert kan låna eller hyra av någon som redan har.
Detta behöver du:
- Äpplen
- Fruktkross
- Skärbräda och kniv
- Fruktpress
- Ett bord att arbeta på
- En större kastrull
- Vattenbad
- Rengjorda flaskor
- En påse för matavfall
Börja med att plocka dina äpplen. Tappa sen upp ett bad med vatten. Tvätta äpplena noga och tag bort delar som du inte du vill ha med. Dela äpplena på mitten och släng de som är dåliga.
Findela äpplena med hjälp av äpplekrossen. Förbered fruktpressen med en rengjord silduk. Placera kastrullen vid utloppet och påbörja pressandet av dina äpplen. Häll upp din äppelmust i väl rengjorda flaskor.
Musten kan förvaras i kylskåp i cirka en vecka. Det går också alldeles utmärkt att frysa musten. Tänk då på att inte fylla flaskorna helt. Om du har ont om plats i frysen så kan du också pastörisera musten. Att pastörisera innebär att du hettar upp musten till 78-82° i cirka 15 minuter. Musten kan sedan förvaras i cirka ett år, förutsatt att den förvaras mörkt och svalt.

Äppelchips
Sätt ugnen på 100 grader. Skär dina äpplen i skivor. Sötsyrliga äpplen skärs relativt tunt. Är de både söta och lite syrliga krävs inget tillsatt socker. Lägg äpplena på ett bakplåtspapper. Ställ in 1-3 plåtar i ugnen och varva dessa efter 10 minuter.
När äpplena börjar torka på ovansidan tar du ut plåtarna och vänder på varje skiva. Detta för att de inte ska fastna eller brännas. När äpplena blivit gyllenbruna är de klara. Ta ut plåtarna och lossa försiktigt chipsen. När de svalnat blir de härligt knapriga och väldigt goda att äta. Förvara äppelchipen i en glasburk med lock så håller de sig fina länge.