Hem / Nyheter / Tre viktiga saker gällande din soptunna

Tre viktiga saker gällande din soptunna

1. I svart påse får du endast slänga matavfall

I svart påse får du endast slänga matavfall. Det är viktigt eftersom allt innehåll som ligger i svarta påsar går till rötning i en biogasanläggning. Hamnar fel saker i en svart påse så finns det risk för att avfallet hamnar ute i naturen.

Vad räknas som matavfall?

Matavfall är skrapet som blir över när du lagat eller ätit mat. Det som du inte kan spara och göra rester av helt enkelt. Även fiskben och ben från till exempel revben och kotletter slängs här, liksom äggskal, vissna blommor, te och kaffesump med filter.

Hur får jag tag på svarta påsar?

Som tack för att du sorterar ditt matavfall bjuder vi på den svarta påsen. Den ljusa påsen får du stå för själv.

Behöver du fler påsar?

  • Om du som bor i villa knyter en svart påse på ditt sopkärl lägger vi en ny rulle på kärlet vid nästa tömning.
  • Du som bor i lägenhet får nya påsar via din fastighetsägare.
  • Svarta påsar finns också att hämta på återvinningscentralen Övreskog samt på vårt kontor på Karlsnäsvägen 11.
  • Som fastighetsägare hämtar du kartong med rullar hos LBC på Karlsnäsvägen 14.

I Sverige är varje hushåll enligt lag skyldigt att sortera sina sopor. Den 1 januari 2024 träder en lag i kraft som innebär att alla hushåll, kontor och övriga verksamheter måste samla in matavfall separat. Det är viktigt att vi hjälps åt. Tillsammans för framtidens Ulricehamn.

2. Inget löst avfall får finnas i soptunnan

Knyt alltid dubbelknut på påsarna som du slänger i din soptunna. Löst avfall skapar bekymmer. Först när soptunnan ska tömmas i sopbilen, då lösa reklamblad, plast och annat lätt flyger ut och hamnar på gatan med otrivsel och nedskräpning som följd. Därefter i sorteringsanläggningen, där det lösa avfallet medför att avfallet inte kan sorteras på rätt sätt.

3. Inga påsar större än 50 liter får finnas i soptunnan

För att sorteringsanläggningen skall klara av att hantera ditt hushållsavfall är det viktigt att påsarna i din soptunna inte är större än 50 liter.

Två ljusa avfallspåsar. En grön och en rosa.
Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter
Skip to content