Fibernät
Vårt arbete
En attraktiv kommun
Vi vill att Ulricehamn ska vara en attraktiv kommun att leva, bo och verka i, där man har de rätta förutsättningarna för ett gott liv med rätt uppkoppling. Därför bygger vi ut fibernätet så mycket vi kan och efter de behov som finns. Vi vet att arbete hemifrån och möten över internet är bra sätt att minska miljöpåverkan. Vårt Öppna Fibernät är en viktig del av vårt moderna samhälle.
Det är vi på Ulricehamns Energi som har kommunens uppdrag att bygga den digitala motorvägen. Vi började bygga fibernät i Ulricehamn redan 2001. Då vi var lite av pionjärer bland landets alla kommuner.
Vårt mål
Regeringen antog 2014 bredbandsstrategin, att 96% av befolkningen ska ha tillgång till minst 100 Mbit/sek bredband senast år 2020.
Idag är drygt 80 % av alla hushåll och företag i Ulricehamns kommun anslutna till fiber, medan hela 92 % har möjlighet att ansluta sig. Fiberutbyggnad i kommunens samtliga tätorter är klar.
Vi fokuserar nu mot målet; att 98 % av kommunens alla hushåll och företag skall erbjudas en bredbandsanslutning om minst 1000 MBit/s senast 2025.
Öppet fibernät
I vårt öppna fibernät får du som kund tillgång till marknadens bredaste utbud av tjänsteleverantörer som erbjuder såväl internet som TV och telefoni till bra priser. Oavsett vilka tjänster du är intresserad av kan du själv välja leverantör – och du kan enkelt byta om du inte är nöjd.
Fiberutbyggnad i Ulricehamn
Idag kan vi med stolthet berätta att vi lagt ner över 150 mil fiberkabel och att drygt 10 000 hushåll och företag har en fiberanslutning till vårt nät.
Tätorter
Ulricehamns kommun är till ytan den största i Västra Götaland och består av tolv tätorter och en omfattande landsbygd. Kommunens samtliga tätorter är sedan tidigare fiberutbyggda och här erbjuds efteranslutning av fastigheter.
Efteranslutning
Ansök om efteranslutning med BankID (assently.com)
Ansök om efteranslutning skriftligt
Landsbygd
Ulricehamns kommun är till ytan den största i Västra Götaland och stor del av den geografiska ytan består av landsbygd. Stora delar av vår landsbygd är sedan tidigare fiberutbyggd och här erbjuds efteranslutning av fastigheter mot offert.
För att efteranslut, skicka en förfrågan till info@ueab.se.
Stödfinansering på landsbygd
Att bygga fibernät på landsbygd är med anledning av de långa avstånden mellan möjliga anslutningspunkter (hushåll/företag) en utmaning. För att möjliggöra fiberutbyggnad på landsbygd kan i flera fall någon form av stödfinansiering vara nödvändig för att kunna erbjuda fastighetsägare en rimlig anslutningsavgift.
Vi på Ulricehamns Energi söker olika former av stödfinansiering för att möjliggöra vidare fiberutbyggnad på landsbygd.
Följande landsbygdsprojekt är genomförda under perioden 2015-2023 med stöd från Europeiska Jordbruksfonden:
- Stäckås
- Nitta landsbygd
- Kinnared
- Timmele Kyrkby
- Landsbygdsfiber Tolken-Åsunden E1-5
Så går det till
- Skriv avtal
Steg ett i processen är att du tecknar ett avtal med oss om fiberanslutning. Avtal kan tecknas för aktuella projekt samt i form av efteranslutning inom de områden som redan är utbyggda. - Vi ansluter dig
När vi projekterat klart ditt område är det dags för grävning och installation. Inför det att arbete påbörjas kommer vi att kontakta dig för ett personligt möte, där vi går igenom hus fiber skall förläggas på din tomt samt var aktiv utrustning skall monteras i fastigheten. - Välj tjänst
När fibern väl är inkopplad till din fastighet så behöver du aktivt gå in och välja tjänsteleverantör. Det är till tjänsteleverantören du kommer att betala din löpande kostnad för valda tjänster.
bredbandswebben.se
Vi bygger med kvalitet
Robust Fiber
Vi på Ulricehamns Energi bygger fibernät med kvalité och säkerhet för framtiden. Vi är certifierade enligt branschstandarden Robust Fiber.
Västlänk
Västlänk är ett samarbete mellan 20 stadsnätsägare. Ulricehamns Energi var med och startade föreningen Västlänk och är numera även delägare.