Hem / Ska du gräva eller bygga hus?

Ska du gräva?

En skadad elkabel kan vara livsfarlig och får ej vidröras!
Har man skadat eller grävt av en elkabel skall man genast lämna schaktgropen och kontakta ledningsägaren, Ulricehamns Energi AB via 0321-53 23 00, välj knappval felanmälan. Stanna kvar på platsen, håll behörigt avstånd och bevaka kabeln.

Ledningsanvisning

Fråga först, gräv sen. Om du planerar att utföra grävnings- eller borrningsarbete skall du alltid registrera det på Ledningskollen innan du påbörjar arbetet.

Ledningskollen är en kostnadsfri tjänst som gör att du kommer i kontakt med oss och andra ledningsägare om det finns några ledningar där du tänker gräva. Det kan finnas el-, opto-, fjärrvärme-, vatten- eller avloppsledningar där du tänker gräva.

ledningskollen.se

Hur går det till?

Registrera ett konto på Ledningskollen och registrera därefter ett ärende där du markerar var du tänker gräva. Efter anmälan tar vi normalt kontakt och skickar digitalt material inom tre arbetsdagar, fysisk utsättning sker normalt inom fem arbetsdagar. Om önskemål om snabbare ledningsanvisning än tre arbetsdagar, debiterar vi en kostnad på 500 kr/timme. Grunddebitering utgår alltid på minst en timme.

Utsättning

Vid utsättning av ledningsanvisning skall alltid kunden eller en representant för kunden finnas på plats.

Ledningsanvisningen är giltig i 30 dagar. Beställaren ansvarar för att underhålla och förstärka utsatta markeringar. Ny utsättning inom samma område debiterar vi med en kostnad på 500 kr/timme. Grunddebitering utgår alltid på minst en timme.

Skador med kundavbrott som uppkommer på ledningar i samband med grävning utan anvisning eller som orsakats av försumlighet eller vårdslöshet, debiteras den ansvarige för de kostnader som uppkommer. Notera att i de fall skadan är av mindre karaktär och inte orsakar driftstörning, till exempel en mantelskada på kabel eller ett tilltryckt rör eller ledning utgår ingen debitering.

Ska du bygga hus?

Att bygga hus är ett omfattande projekt. Här försöker vi vägleda dig kring installation av våra nyttigheter. En viktig sak att tänka på att fråga först och gräva sen. Om du planerar att utföra grävnings- eller borrningsarbete skall du alltid registrera det på ledningskollen.se innan du påbörjar arbetet. Ledningskollen är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att säkerställa att det inte finns några ledningar där just du tänker gräva.

En svart och en vit kontakt som sitter i väggen

Ansluta Elnät

Kontakta en elinstallatör i god tid om du vill göra en ny anslutning till elnätet. För att kunna ansluta en ny fastighet måste elinstallatören göra en föranmälan innan arbetet kan påbörjas. När arbetet är klart gör installatören en färdiganmälan.

För- och färdiganmälan

Ulricehamns Energi erbjuder elinstallatörer att göra sina för- och färdiganmälningar via föranmälan.nu. Med tjänsten får du en smidig hantering av ditt ärende – med kortare handläggningstider, minskad pappershantering och avisering via e-post och SMS när ärendena behandlats.

Som installatör skapar du snabbt och enkelt ett konto som direkt kan användas för att lägga upp för- och färdiganmälningar. När en föranmälan registrerats får vi ett e-postmeddelande om att ett nytt ärende har skapats. På samma sätt meddelas du när vi gett vårt installationsmedgivande eller önskar kompletterande upplysningar.

Kommunikationen sköts automatiskt och man blir alltid påmind när ett ärende ändrar status.

Guide för anmälan (PDF via foranmalan.nu)

Behöver du tillfällig ström/byggström?

  1. Anlita en elinstallatör
    Anslutning av tillfällig el ska ske genom en behörig elinstallatör. Denne skickar in en föranmälan via föranmälan.nu med ditt ärende till oss.
    Kom ihåg att kontrollera att den du anlitar är registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Koppla in elen
    Din elinstallatör förser dig med ett godkänt byggmätarskåp som kommer levererat med anslutningskabel, som sätts upp vid den anslutningspunkt i vårt nät som vi kommit överens om (max fem meter kabel).
  3. Skriv avtal
    När din anläggning är färdiganmäld, registreras du automatiskt som kund hos oss. Om du behöver en tillfällig anslutning under en längre tid kan det vara bra att teckna ett elhandelsavtal. Kontakta då ett elhandelsföretag.
  4. Klart!
    Nu har du ström under byggtiden.

Nyanslutning Elnät, steg för steg

  1. Anlita ett elföretag
    Anlita ett registrerat elföretag som finns registrerat hos Elsäkerhetsverket. Du kan kontrollera om elföretaget är registrerat för att utföra de arbeten du önskar utfört på Elsäkerhetsverkets hemsida.
  2. Föranmälan
    Elföretaget skickar in en föranmälan till oss via föranmälan.nu. Det krävs ett registrerat och godkänt elföretag för att kunna skapa föranmälan.
  3. Vi utreder hur vi ska ansluta dig till elnätet och offererar
    Vi ser över föranmälan för att ta reda på vad som krävs för att din anslutning ska vara möjlig. När vi har förutsättningarna på plats skickar vi en offert digitalt till dig via e-post som signeras med Mobilt BankID.
  4. Installationsmedgivande
    När du har godkänt vår offert, får elföretaget våra villkor för att kunna utföra sin del av arbetet. Detta kallas för installationsmedgivande.Anvisningar för småhus upp till 25A (PDF)
  5. Förbered för installation
    Det är din skyldighet att säkerställa så att alla arbeten inom din tomtgräns utförs på rätt sätt. Det är t.ex. ditt ansvar att se till att elföretaget har rätt behörighet att förlägga kabelskyddsrör enligt installationsmedgivande. Ditt anlitade elföretag ansvarar för montering av mätarskåp som uppfyller kraven i gällande svensk standard och i vilket serviskabeln kan anslutas.
  6. Vi söker tillstånd och börjar arbeta
    Om det krävs att Ulricehamns Energi behöver gräva för att förstärka elnätet eller för att få fram serviskabel till din tomtgräns, så behövs tillstånd från kommunen, trafikverket, länsstyrelsen, samfälligheter, vägföreningar eller annan markägare. När vi fått berörda markägares tillstånds kan vi påbörja arbetet med din anslutning.
  7. Färdiganmälan
    När arbetet inom egen tomt är förberett i enlighet med Ulricehamn Energis tekniska anvisning meddelar elföretaget oss genom att skicka en färdiganmälan.
  8. Anslutning av serviskabel och montage av elmätare
    När vi fått in färdiganmälan från ditt elföretag och anslutningsavgiften är betald så bokar vår service in en tid med ditt elföretag för inkopplingen av elanslutningen.
  9. Glöm inte välja ett bra elavtal
    Att själv välja elavtal brukar löna sig. Kontakta ett elhandelsbolag för att teckna ett elavtal.

Priser & villkor

Hur stor din anslutningsavgift blir beror på vilken storlek på säkring du behöver och på hur långt avståndet är (fågelvägen) från din tomtgräns till närmaste anslutningspunkt i vårt befintliga elnät.

Priser & villkor – Elnät

En hand håller ett glas under en kran med rinnande vatten

Ansluta VA

Här hittar du information om hur du ansöker om att ansluta dig till ledningsnätet för kommunalt dricksvatten och avlopp. Det är viktigt att du skickar in en ansökan om anslutning i god tid innan byggstart.

Regndroppar faller i vattenpöl

Dagvattenhantering

Dagvattnet, det vill säga det vatten som tillfälligt rinner på markytan som regn och smältvatten måste ta vägen någonstans när det förekommer i stora mängder. Det får inte ledas till spillvattenledningen (avloppsledningen) för då belastas reningsverket alldeles för hårt.

Lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten

Regnvattentunna

Låt stuprören mynna i en regnvattentunna. Regnvattnet kan du använda till att vattna blommor och rabatter. En regnvattentunna fylls relativt snabbt så det är viktigt att se till att vattnet kan rinna bort från husgrunden när tunnan har blivit full.

Ränndal

En ränndal leder bort regnvattnet till en grönyta för infiltration. Tänk på att marken måste luta ut från husgrunden. Se till att avståndet mellan utkastaren och ränndalen inte är mer än fem centimeter. Då minskar du risken för att vattnet stänker upp på husväggen.

Självutrullande slang

En självutrullande plastslang, en så kallad regnvattenspridare, är som ett mjukt stuprör som rullas ut automatiskt när det regnar. När det inte regnar kan slangen vara ihoprullad och tar då ingen plats i trädgården. Det går även att fästa en vanlig flexibel slang på stupröret.

Stenkista & dagvattenkassetter

Med en stenkista eller en dagvattenkassett kan du leda bort regnvatten från hus under mark. Regnvattnet fördröjs då och sipprar sakta vidare därifrån. Om du leder vattnet via en ledning är det bra om den passerar en brunn med sandfång för att förhindra att löv och skräp kommer in i anläggningen.

Regnrabatt

En regnrabatt är en nedsänkt rabatt som är anpassad för att kunna ta emot vatten. Dit kan du leda vattnet från ett stuprör. Regnrabatten är uppbyggd av en dränerande växtjord. Nedsänkningen gör att vatten kan samlas ovanför planteringen och sedan långsamt sippra ner i marken.

Så få hårdgjorda ytor som möjligt

Genom att ha så lite hårda ytor som möjligt i trädgården, kan regnet sippra ner i marken och sugas upp av gräs och växter. Där du ändå vill eller behöver ha hård mark kan du använda genomsläppliga material som grus, armerat gräs eller plattor med öppna fogar. Underbyggnaden behöver vara gjord för att tåla vatten och vara uppbyggd av material som bidrar till bra infiltration, till exempel makadam.

Nätverkskabel som sitter i en kontakt på väggen

Ansluta Fiber

För det fall din bostad finns inom redan fiberutbyggt område finns möjlighet till efteranslutning. För ännu inte utbyggda områden, kontakta kundservice för vidare information.

Nyanslutning Fiber, steg för steg

  1. Skriv avtal
    Steg ett i processen är att du tecknar ett avtal med oss om fiberanslutning. Avtal kan tecknas för planerade/pågående projekt samt i form av efteranslutning inom de områden som redan är utbyggda.
  2. Vi ansluter dig
    När vi projekterat klart ditt område är det dags för grävning och installation. Inför det att arbete påbörjas kommer vi att kontakta dig för ett personligt möte, där vi går igenom hur fiber skall förläggas på din tomt samt var aktiv utrustning skall monteras i fastigheten.
  3. Välj tjänst
    När fibern väl är inkopplad till din fastighet så behöver du aktivt gå in och välja tjänsteleverantör.Det är till tjänsteleverantören du kommer att betala din löpande kostnad för valda tjänster.
    bredbandswebben.se
Element med fötter på

Ansluta Fjärrvärme

Vi bygger kontinuerligt ut vårt fjärrvärmenät och det är lätt att ta reda på om det finns fjärrvärme eller möjlighet till fjärrvärme där du bor. Om det redan finns fjärrvärmeledningar i närheten av huset går det både fort och smidigt att ansluta sig.

Nyanslutning Fjärrvärme

Vi levererar fjärrvärme i Ulricehamn, Gällstad och Timmele. Fyll i vår intresseanmälan om du vill veta mer om vilka möjligheter som finns att ansluta just din fastighet.

Avfallshantering

Hushållsavfall är det avfall du får kvar i hushållet, efter att du lämnat till återbruk och sortering. Ditt hushållsavfall töms av LBC Borås. Ditt avfall vägs i samband med tömning, vilket normalt sker var fjortonde dag.

Teckna nytt abonnemang för hushållsavfall

I samband med att du flyttar in i din nya bostad tecknar du ett avfallsabonnemang för hämtning av ditt hushållsavfall, Anmälan om inflytt

Hör gärna av dig om du har frågor om avtalen.
0321–53 23 00
info@ueab.se

Fyrfackskärl

Från och med 2026 införs fastighetsnära insamling av avfall i Ulricehamns kommun. Insamlingen i fyrfackskärl är obligatoriska för alla som bor i småhus och fritidshus.

Fyrfackskärl

Återvinningscentralen Övreskog

I Ulricehamns kommun har vi en Återvinningscentral, ÅVC Övreskog
för mottagande av grovavfall från privatpersoner.