Hem / Avfall / Vårt ansvar / Återbruksinspiration

Vårt ansvar

Återbruksinspiration

Katt på gammal stol

Tänk nytt med gammalt

Hitta rätt miljö för gamla möbler. En gammal byrå kanske står inträngd i något litet skrymsle hemma hos dig eller hos någon du känner? Plötsligt upptäcker du att den går precis i ton med gardinerna i ditt sovrum!

Att möblera om kan ge gamla möbler nytt fokus och den där gamla byrån blir plötsligt favoritföremålet i ditt hem. Var noga med att hitta rätt plats till rätt möbel.

Konst av udda ting

Skapa konst av gamla ting

De flesta av oss har, genom åren, samlat på oss en massa saker som inte längre används. Dessa saker ligger som regel i en källare, på en vind eller kanske i en lada. Föremålen kan faktiskt vara grunden till vacker konst att smycka hemmet med.

Varför inte, till exempel, klä en gammal plyfaskiva med rustikt skinn och sedan fästa häftiga gamla saker på skivan? Många av föremålen som ligger och skräpar berättar också en spännande historia. Gör en inventering och låt kreativiteten flöda!

Tekanna som fågelholk

Gammal sak med ny funktion

Låt den gamla tekannan förvandlas till en vacker fågelholk. Vem har inte en gammal grånad fågelholk hängande i trädgården? Pigga upp platsen genom att istället hänga upp en gammal tekanna som fåglarna kan flytta in i.

Den är lagom stor, varm och välkomnande och vi lovar att fågelfamiljen kommer att trivas utomordentligt bra i sitt nya fina hem, som tidigare prydde fikabordet. Se nya möjligheter med gamla ting.

Mosaik på en byrå

Gammal mosaik ger nytt liv

Färg och gammal mosaik ger byrån nytt liv. Kanske sitter du på en skatt och har någon kvadrat gammalt överblivet kakel hemma?

Denna mängd färgglada plattor kan bli avlastningsytan på en gammal byrå som står och dammar uppe på vinden. Och varför inte också måla till den så att de vackra detaljerna träder fram?

Soffa med återbrukat tyg

Ge din soffa nytt liv

Ge din soffa nytt liv med kuddar tillverkade av ett hopplock av matchande tyger. Soffan är något av det mest centrala i vårt hem och vad är inte skönare än att, efter en lång arbetsdag, sätta sig i favorithörnet med en kopp te?

Ännu skönare skulle det kännas om kuddarna, som omgav din trötta kropp, var tillverkade utav återbrukade tyger som du hittat i ditt linneskåp.

Vägg med knackat kakel

Klä med knackat kakel

Vassa kakelskärvor förvandlas till läckert ögongodis. Att ditt överblivna kakel kan användas igen, det visste du redan. Men visste du att sönderknackat kakel kan ge ytterligare en effekt för ögat?

Knacka försiktigt sönder dina fyrkantiga plattor och sätt skärvorna i läckert mönster. Kombinera gärna flera färger och mönster. Det skapar liv och glädje i ditt hem.

Överbliven tapet

Ta vara på överbliven tapet

Låt dina gamla tapetrullar eller pappret från din skrapbooking-samling pryda fronten på din byrå. Att inreda med färg skapar liv och sprider glädje.

Låt din trista gamla vita byrå få spraka genom att limma fast ett antal pappersark i ett läckert rutmönster. Endast fantasin sätter gränser för hur mycket det ska spraka. Det piggar upp och ger hela rummet ett lyft.

Bihotell med överblivet byggmaterial

Skapa rum med överblivet byggmaterial

Låt överblivet byggmaterial få nytt liv. Kanske har ni precis renoverat en del av huset och på baksidan lagt resterna av byggnationen?

Första tanken är ofta att fylla ett släp och åka till Återvinningscentralen Övreskog men försök istället se nya möjligheter med det gamla byggavfallet. Gamla rör och tegelstenar kan till exempel förvandlas till lyxiga ”hotellrum” för våra insekter, som här på Hotell Insikten.

Trappa i återbrukat kakel

Klä med vackert kakel

Klä med kakel – även utomhus. Ofta tar vi för givet att de material vi använder inomhus inte tål att användas ute. Låt oss ta kakelplattor som exempel.

De allra flesta plattor på marknaden tål både väta och kyla och kan utan problem även bli en dekoration i din trädgård. Sätt gärna färg på en gammal, grå betongtrappa. Morgonkaffet kommer att smaka ännu godare när du sätter färg runtomkring dig.

Orientaliska lyktor

Orientaliska lyktor i massor

Skapa en marockansk känsla i ditt hem. Använd ramen till en gammal taklampa och fäst, med hjälp av ståltråd och gamla kättingar, en samling ljuslyktor i den.

Låt kreativiteten flöda och kombinera gärna olika storlekar, färger och former på lyktorna. Häng den på din favoritplats och fyll den med värmeljus. Vi lovar att stapeln för mysfaktorn där hemma skjuter i höjden.

Gammal förvaringsmöbel

Förvara i gamla möbler

Skärma av rummet och optimera din förvaring. Gamla möbler är inte bara vackra utan ofta också väldigt praktiska, med goda förvaringsmöjligheter.

Ett tips är att skärma av rummet med en gedigen möbel och få förvaringen på köpet. Den gamla skänken är både vacker att titta på samtidigt som du på ett fiffigt vis kan hålla ordning på dina saker.

Kakburk med kakor

Julgodis i gamla burkar

Servera julens godsaker i en vacker gammal plåtburk. Att baka julgodis hör julen till, men visste du att hur vi serverar godsakerna påverkar vår lust att smaka? Varför inte rota fram en gammal plåtburk att servera godsakerna i?

Ser burken ofräsch ut? Inga problem – Lägg i ett, till burken, matchande smörpapper och låt både munnen och ögonen smaka på vackert serverat julgodis.

Skip to content