Hem / Avfall / Fyrfackskärl

Fastighetsnära insamling av avfall i Ulricehamns kommun

Under våren 2026 kommer vi att införa fastighetsnära insamling av avfall i hela Ulricehamns kommun. Din soptunna kommer att bytas ut mot två nya fyrfackskärl. Du slipper bära eller köra dina förpackningar längre sträckor. Istället sköter du sorteringen smidigt hemma. Kärlen är obligatoriska för alla som bor i småhus och fritidshus.

Man står vid två fyrfackskärl och visar upp dom

Två nya fyrfackskärl

Med ditt nya abonnemang får du två kärl som rymmer 370 liter vardera. Varje kärl är delat i fyra fack för olika avfallsslag. I fyrfackskärlen sorteras matavfall (i papperspåse), tidningar, färgade och ofärgade glasförpackningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar och restavfall (det som blir kvar när du har sorterat).

Du kan dessutom sortera batterier, lampor och småelektronik i en separat behållare som förvaras inomhus och hängs på kärlet när den är full och behöver tömmas. Kärl 1 töms varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka. Avfallet hämtas med två sopbilar med fyra fack i varje bil – en bil för varje kärl.

  • Vänd kärlen rätt: Vänd draghandtaget mot vägen på tömningsdagen. Det gäller även om du har byggt ett kärlskydd till dina kärl.
  • Stora förpackningar: Har du stora förpackningar, eller fler förpackningar än vad som ryms i kärlen? Lämna dem på en återvinningsstation eller på återvinningscentralen Övreskog.
  • Symboler för igenkänning: Visste du att samma symboler som finns på dekalerna även finns på många förpackningar? På så vis är det lätt att se hur förpackningarna ska sorteras. Behöver du nya dekaler? Du kan beställa nya av oss.

Sortera rätt

För att avfallet ska kunna återvinnas måste det sorteras rätt. Det gör du enkelt genom att följa dekalerna. Det är viktigt att du inte bygger om dina kärl eftersom de är anpassade efter sopbilen som också har fyra fack. På så sätt håller vi isär fraktionerna och kan lämna dem till rätt anläggning.

Tips!

Vik gärna ihop dina förpackningar noga så får du plats med fler.

En tjej visar att en väl hopvikt pappersförpackning tar mycket lite plats i avfallskärlet.

Detta sorterar du i fyrfackskärl 1

Avfall Sveriges symbol för matavfall

Matavfall

Här sorteras: Fruktskal, fiskrens, kaffesump, kaffefilter, köttrester, grönsaksblast, godis, bröd, sås m.m.

Avfall Sveriges symbol för pappersförpackningar

Pappersförpackningar*

Här sorteras: Mjölkkartonger, mjölpåsar, äggkartonger, papperskassar, toarullar, presentförpackningar m.m.

Avfall Sveriges symbol för tidningar

Tidningar

Här sorteras: Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, kontorspapper, pocketböcker m.m.

Avfall Sveriges symbol för färgade glasförpackningar

Färgade glasförpackningar*

Här sorteras: Syltburkar, parfymflaskor, saftflaskor, vinflaskor, vinägerflaskor, kryddburkar , barnmatsburkar m.m.

Detta sorterar du i fyrfackskärl 2

Avfall Sveriges symbol för plastförpackningar

Plastförpackningar*

Här sorteras: Plastpåsar, schampoflaskor, frigolit, plastfolie, tandkrämstuber, plastburkar, plasttuber, refillpaket m.m.

Avfall Sveriges symbol för restavfall

Restavfall

Här sorteras: Kuvert, post-it-lappar, kattsand, tandborstar, disktrasor, tops, blöjor, bindor, dammsugarpåsar m.m.

Avfall Sveriges symbol för ofärgade glasförpackningar

Ofärgade glasförpackningar*

Här sorteras: Syltburkar, parfymflaskor, saftflaskor, vinflaskor, vinägerflaskor, kryddburkar, barnmatsburkar m.m.

Avfall Sveriges symbol för metallförpackningar

Metallförpackningar*

Här sorteras: Konservburkar, kapsyler, aluminiumfolie, burklock, formar, tuber, penseltorra, målarburkar m.m.

* Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.

Tillbehör

Behållare för batterier, lampor och småelektronik

I den här behållaren sorterar du lampor, batterier och småelektronik. Förvara och fyll den inomhus. När den är full och det är dags för tömning placerar du den på valfritt kärl. Större lysrör och glödlampor lämnar du på återvinningscentralen Övreskog.

En plastbehållare för batterier, lampor och småelektronik.

Matavfallspåsar i papper

Matavfallspåsarna är tillverkade av ett papper, som fungerar väldigt bra i biogasanläggningar. Där bryts den ner och blir en del av kretsloppet. När matavfallspåsarna tar slut kan du hämta nya hos oss på återvinningscentralen Övreskog eller på Karlsnäsvägen 11 i Ulricehamn.

En bunt med matavfallspåsar tillverkade av papper.

Matavfallskorg

Använd matavfallskorgen som du får utav oss. Den hjälper till att ventilera påsen som är gjord av papper. På så sätt minskar du risken för att din påse luktar, går sönder och läcker.

En grön behållare som är till för matavfallspåsen.

Att köpa till

Du kan också välja att köpa till en plastbehållare för komprimering av mjukplast. Fäst en påse i behållaren och fyll den med mjukplast*. Lägg den komprimerade plasten i facket för plastförpackningar.

* Exempel på mjukplast: plastfolie, påläggsemballage m.m

En plastbehållare för komprimering av mjukplast.

Så skall kärlen placeras

Fri sikt

Om du planerar att placera dina kärl i nära anslutning till en väg är det viktigt att göra det på ett sätt som främjar trafiksäkerhet. En genomtänkt placering skyddar både sophämtare och trafikanter från olyckor. Tänk på siktlinjer och se till att kärlen inte skymmer synfältet för varken förare eller fotgängare.

Kärlens plats

Du kan redan nu förbereda en fast plats för de nya kärlen. Kärlen behöver stå på ett hård underlag som är cirka 1 meter djup och 1,8 meter bred. Det kan till exempel vara asfalt,  betong eller plattor. Du kan sätta upp plank eller staket som är 110 cm eller lägre för att slippa ansöka om bygglov.

Två fyrfackskärl uppifrån med öppna lock, visar indelning och dekaler

Bygga plank eller staket runt dina sopkärl?

När du planerar att bygga ett kärlskydd, se till att lägga till fem centimeter extra runt varje sida av kärlen. Det extra utrymmet säkerställer att kärlen är ordentligt skyddade, samtidigt som det optimerar hanteringen för vår personal i samband med tömning.

Att tänka på

Med en fast uppställning utanför fastigheten eller en samlad uppställning av flera kärl för mer än en fastighet behöver du söka bygglov. Staket, plank, murar, byggnader och andra konstruktioner ska utformas så att det stämmer med områdets karaktär. Prata gärna med dina grannar innan du ändrar placering av dina kärl.

Hämtställe

Ett hämtställe är den plats där avfallet hämtas. Om kärlens fasta plats är samma som  hämtstället ska platsen uppfylla kraven för dragväg, se nedan, och inte vara inom sikttriangeln. hämtstället ska vara så nära fastighetsgränsen som möjligt.

Dragväg

Dragväg är vägen mellan hämtstället och hämtningsfordonet lastningsplats. Vägen ska vara jämn, plan, hårdgjord, halkfri och utan trånga passager. Det gäller året om. Dragvägen ska vara plan och så kort som möjligt. Den ska ha en fri höjd på minst 2,1 meter och bredd på minst 1,2 meter. Om den ändrar riktning bör den vara 1,35 meter. Om lutning inte kan undvikas bör lutningen inte överstiga 1:20 men får aldrig överstiga 1:12. För mer information; läs broschyren ”Fri sikt” på www.ulricehamn.se

Byggnation vid utfart mot en gata

Vid utfarten mot gatan får kärlens fasta plats inte vara inom en sikttriangel som sträcker sig 2,5 meter åt vardera håll från gata eller gångbana.

Skiss över infart till villa med en så kallad fri sikttriangel, där växtligheten inte får vara högre än 80 centimeter.

Byggnation på en hörntomt

Har du en hörntomt får kärlens fasta plats inte vara inom en sikttriangel som sträcker sig 10 meter åt vardera håll från insida av gata, gång- och cykelbana (GC-väg) eller utkant av trottoar. Samma regel kan gälla om du har en tomt utmed en kurva där det kan upplevas vara skymd sikt.

Skiss på en hörntomt med en så kallad fri sikttriangel, där växtligheten inte får vara högre än 80 centimeter.