Mars – Minska matsvinnet

RÄDDA MATEN

Det är gott med rester!   – om maten verkar okej går den bra att äta!
Ett hushåll kan spara 3000 – 6000 kr per år med lite fantasi och goda recept.
I Ulricehamn slänger vi årligen 450 ton ätbar mat och dessutom 620 ton dryck såsom
juice, mjölk och yoghurt.  Samtidigt vet vi från undersökningar att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls. 

HUR MYCKET SLÄNGER DU?

Testa dig själv med livsmedelsverkets ”Matsvinnskollen” som är
ett test på hur bra man är på att hantera mat och minska matsvinnet.

ENKLA TIPS FRÅN LIVSMEDELSVERKET!

-Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.

-Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.

-Gör en plockmåltid av många små rester.

-Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.

-Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.

-Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

VISSTE DU ATT?

-För en familj på fyra personer innebär matsvinnet att minst en matavfallspåse slängs i onödan varje vecka!

-Det onödiga matavfallet som hushållen i Sverige slänger varje år, orsakar utsläpp av växthusgaser som motsvarar utsläppen från 220 000 bilar.

-Matsvinnet beräknas kosta varje svensk närmare 1800 kronor per år.

-Vi slänger var fjärde matkasse som vi bär hem.