April – Sortera matavfallet

APRIL
Sortera matavfall

svart påse för matavfall

 

Den 1 maj 2019 införs ny hantering av hushållsavfall i Ulricehamns kommun. Det innebär att du ska sortera matavfall och brännbart i olika påsar. Som tack för att du sorterar ut ditt matavfall så bjuder vi på den svarta påsen. Brännbart lägger du i en annan påse. Alla påsar ska ha dubbelknut. – inget löst avfall får finnas i tunnan eftersom alla påsar sorteras i en automatisk sorteringsanläggning.

MATINFOTRÄFFAR I APRIL

Under april månad kommer vi att sprida information om matavfall runt om i Ulricehamns kommun. Besöker du oss så får du, förutom matnyttig information, en bra korg för sortering av matavfall samt dina första svarta påsar. Välkommen!

6 april Övreskog, återvinningscentral: Kl. 10-14
10 april Blidsberg, kvarnen: Kl. 16-18
13 april Övreskog, återvinningscentral: Kl. 10-14
24 april Hökerum, återvinningsstation: Kl: 16-18
25 april Gällstad, torget: Kl. 16-18

Visste du att

Varje hushåll slänger 2 kg mat i veckan och en vanlig
skräppåse består av ca 40 % matavfall.

Om vi istället sorterar och lägger matavfall i svart påse och brännbart i den andra påsen kan vi utvinna inte bara el, fjärrvärme och fjärrkyla utan också biogas och biogödsel som annars skulle gå till spillo.

VI ÄLSKAR SKRÄPMAT

 

Om vi sorterar ut och gör biogas av allt matavfall i Ulricehamn räcker bränslet till att köra en biogasbil ett varv runt jorden, varje vecka. Länge leve skräpmaten!

VAD FÅR JAG SLÄNGA I DEN SVARTA PÅSEN?

I den svarta påsen slängs allt matavfall, det vill säga skrapet som blir över när du lagat eller ätit mat. Det som inte kan sparas och göras rester på helt enkelt. Även fiskben och ben från t.ex. revben och kotletter slängs här, liksom äggskal, vissna blommor, te och kaffesump med filter.